Ett vardagsrum blir till
Nu kära vänner kommer historien om vardagsrummet. Det har varit lite långdraget, mycket väntetid och alldeles för mysiga julkvällar men nu har det äntligen hänt grejer.
Det första vi insåg när vi skulle sätta igång ordentligt med vardagsrummet var att golvet var för skevt för att ignorera. Vi hade, med den nuvarande välkända ivern, lagt tillbaka golvet på befintligt golvbjälklag. Men ack, resultatet blev som nedan och alltså inte alls särskilt smickrande.
Gör om gör rätt! Upp med alla golvbräder, igen, vilket den här gången gick väldigt smidigt eftersom de var skruvade (och vi har världens bästa skruvdragare).
Det gick faktiskt även väldigt smidigt att få tillbaka brädorna igen, den här gången med distanser i rätt höjd.
Resultatet!
Eftersom golvet nu var en härlig kompott av slipat och oslipat, och dessutom väldigt slitet på sina ställen, fick Fredrik i uppgift att slipa golvet. Det blev riktigt bra, även om brädorna på sina ställen var så välvda att det var svårt att få bort all lack. Finliret fick skötas med slipkloss och papper.
En helg fick vi superb gips-hjälp av Maria och Kicki! De hamnar på vår framtida wall-of-fame för det (en ärofylld plats som ALLA borde ta chansen att få vara med på). Lite krångel blev det i hörnen, allt är ju som bekant snett och vint här i huset :) Det tog många funderarkvällar innan vi kom på hur vi skulle lösa problemet, men till slut tröttnade Fredrik på att vänta och bara löste det, med gipskilar och en j*vla massa glasfiberremsor och spackel. Han kan han!
Målningen av golvet har vi inga bilder på (men däremot resultatet). Där hade vi ytterligare en långkörare då vi målade med linoljefärg (Gysinge vit med 15% grön umbra) som skulle målas i tre strykningar. Vi fick vänta en VECKA mellan strykningarna för det torkade så otroooooligt långsamt. Luftmadrass är ingen hit att sova på i så långa perioder...
Tapeter! Den här gången var vi faktiskt inte riktigt lika ivriga som i valet av tapeter i sovrummet, men lyckades självklart falla för den krångligaste (och snudd på dyraste) varianten. Tapeterna kommer från Lim och Handtryck och är tryckta på gammaldags vis med handgjorda valsar. Detta innebär dock att tapeterna måste kantskäras och således överlappas (med mönsterpassning). Kantskärning innebär att man helt enkelt skär av kanterna på långsidan av tapeten, för där finns inget tryck. Nu fick vi lära oss vad man använder en tapetlinjal till!
'
Det blev en hel hög serpentiner av kanter innan det var klart. En hel helg tog det! Och åtskilliga svordommar...
Resultatet av både målning av tak och golv och tapetsering!
Detaljer kan göra mycket... När vi hade rörmokaren här bytte han alla vred på elementen, men i stället för att sätta dit nya, fula, plasttermostater så körde vi på vred i gammeldags stil. Klart värt! Ska dock piffas lite i målningen till sommaren, när rören är kalla.
Dagens tips:
- Var beredd på att linoljefärg tar låååång tid att torka.
- Köp ett långt tapetbord och använd en lång planka som underlag vid kantskärning.
- Torka av limmet DIREKT om det råkar hamna på tapeten, finns stor risk för fläckar annars.
- Se till att spackla gipsskiveskarvarna ordentligt, syns de utan tapet kommer de att synas med.
Nu är det "bara" listerna kvar! Tjohooo!